Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ανακαλύπτοντας το Γεωπάρκο Λέσβου: Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου – Γεώτοποι - Φύση – Πολιτισμός» σχεδιάστηκε με στόχο να φέρει τους συμμετέχοντες σε επαφή με τα μοναδικά γεωλογικά, φυσικά και πολιτιστικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου και τα γεωλογικά φαινόμενα που δημιούργησαν το Αιγαίο και το σημερινό ελληνικό χώρο, τα οποία ακόμη και σήμερα είναι ενεργά.

Το Γεωπάρκο Λέσβου αποτελεί ένα σημαντικό γεωλογικό, οικολογικό και πολιτισμικό απόθεμα της Γης και ένα μοναδικό χώρο για την υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Στο δυτικό τμήμα του δεσπόζει το Απολιθωμένο Δάσος, που αποτελεί ένα μοναδικό τεκμήριο της γεωιστορικής εξέλιξης, των παλαιο-οικοσυτημάτων και των κλιματικών συνθηκών στο Αιγαίο πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια, το οποίο έχει κηρυχθεί «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης». Το 2000 ανακηρύχθηκε ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO.

Στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της Λέσβου δεσπόζουν τα μεγάλα ηφαίστεια και τα προϊόντα των ηφαιστειακών εκρήξεων που δημιούργησαν καλδέρες, ηφαιστειακούς δόμους και φλέβες, ροές λάβας και παχιά στρώματα ηφαιστειακής στάχτης.

Στο νότιο τμήμα δεσπόζει ο Λεσβιακός Όλυμπος που ανυψώνεται μέσα από μια μεγάλη ποικιλία πετρωμάτων, δημιούργημα και τεκμήριο της παρουσίας του ωκεάνιου πυθμένα της Τηθύως πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια στην περιοχή.

Παράλληλα, το Γεωπάρκο Λέσβου είναι διάσπαρτο από μοναδικής εκπαιδευτικής αξίας και σπουδαιότητας γεωτόπους όπως θερμές πηγές, μεγάλα γεωλογικά ρήγματα, υγροτόπους και δέλτα ποταμών, καθώς και πλήθος από αρχαιολογικά και θρησκευτικά μνημεία, παραδοσιακούς οικισμούς, βιομηχανικά κτήρια και Μουσεία.

Σημ. Το πρόγραμμα υλοποιείται ως μονοήμερο και ως τριήμερο.

 

Αποτελείται από 3 διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα - περιβαλλοντικές διαδρομές, με θέματα:

- Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου & τα γεωλογικά και φυσικά μνημεία της δυτικής Λέσβου

- Το ηφαιστειακό κέντρο του Λεπέτυμνου και τα ηφαιστειακά πετρώματα ως δομικοί λίθοι των μνημείων της Λέσβου

- Το τεκτονικό παράθυρο Ολύμπου, οι θερμές πηγές Πολιχνίτου και h πρώτη παρουσία του ανθρώπου στη Λέσβο

Οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια των περιβαλλοντικών διαδρομών αναγνωρίζουν, καταγράφουν, παρατηρούν και γνωρίζουν τη μοναδική ιστορία των γεωτόπων του Γεωπάρκου Λέσβου ενώ παράλληλα ανακαλύπτουν τη σχέση τους με τα σύγχρονα οικοσυστήματα, τον πολιτισμό, τη γαστρονομία, την ιστορία της Λέσβου και τη σημασία προστασίας τους.

 


 

JSN Vintage is designed by JoomlaShine.com