Το πρόγραμμα είναι μονοήμερο και απευθύνεται σε περιβαλλοντικές ομάδες Α/θμιας και Β/θμιας (μαθητές Γυμνασίου) εκπαίδευσης, καθώς και σε άλλες ομάδες ενηλίκων του νησιού.

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα η Π.Ο του κέντρου θέλει να εστιάσει στην αμφίδρομη σχέση ανθρώπου – ζώων στο περιβάλλον. Η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και των βιοτόπων τους, που οφείλεται αποκλειστικά στην ανθρώπινη παρέμβαση έχει θέσει σε σημαντικό κίνδυνο πολλά είδη ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση. Η ηθική σχέση του ανθρώπου με τα υπόλοιπα ζώα αποτελεί μια προβληματική που είναι μέρος της ευρύτερης προβληματικής για τη σχέση μας με το σύνολο του περιβάλλοντος, για τις ηθικές υποχρεώσεις που έχουμε προς τον φυσικό κόσμο. Αξίζουν τα ζώα κάποιας ηθικής μεταχείρισης από την πλευρά μας; Έχουν δικαιώματα τα ζώα; Όταν μιλάμε για δικαιώματα των ζώων δεν αναφερόμαστε στη φιλοζωία και στην αγάπη που έχουν οι άνθρωποι για τα ζώα συντροφιάς (γάτες, σκύλοι, πτηνά, κλπ), αλλά για τα δικαιώματα που πιθανόν αξίζει το σύνολο των ζώων. Υπάρχουν φιλόσοφοι, ομάδες πολιτών, αλλά και κάποιες εθνικές επιτροπές βιοηθικής που υποστηρίζουν ότι πρέπει να αποδώσουμε κάποια στοιχειώδη δικαιώματα στα ζώα, όπως είναι το δικαίωμα να μην βασανίζονται, να έχουν επαρκή χώρο για να κινούνται, να μην εκτρέφονται στο πλαίσιο της εντατικής κτηνοτροφίας, να μην χρησιμοποιούνται για την ανθρώπινη διασκέδαση. Αν αποδώσουμε και νομικά (όχι μόνο ηθικά) αυτά τα δικαιώματα στα ζώα, τότε ποιες θα είναι όμως οι συνέπειες για τον άνθρωπο σήμερα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα έχει συνέπειες στις διατροφικές μας συνήθειες (χορτοφαγία), στην επιστημονική μας έρευνα (τερματισμός πειραματισμού σε ζώα) αλλά και στην ανθρώπινη διασκέδαση (τσίρκο). Με αυτούς τους προβληματισμούς η Π.Ο του κέντρου θέλει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους συμμετέχοντες αλλά και να διαμορφώσει στάσεις και συμπεριφορές απευθυνόμενη ιδιαίτερα στη νεολαία της Λέσβου αφού όπως είπε και ο Μαχάτμα Γκάντι «ο πολιτισμός και το μεγαλείο ενός λαού φαίνεται από τη συμπεριφορά του στα ζώα» .

Το πρόγραμμα εστιάζεται στους παρακάτω άξονες:

  • Ιστορική αναδρομή, σχέση ανθρώπων ζώων μέσα από τις θρησκείες
  • Κατηγορίες ζώων : ζώα άγριας φύσης, προστατευόμενα είδη, ζώα φάρμας, κατοικίδια.
  • Ο ρόλος των ζώων στην οικολογική ισορροπία
  • Η χρήση των ζώων από τον άνθρωπο (παλιές και σύγχρονες αντιλήψεις)
  • Ευημερία ζώων, ηθικοί και νομικοί κανόνες
  • Αδέσποτα, ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα

Πεδία δραστηριοτήτων χρησιμοποιούμε: το «Lesbian Wildlife Hospital - Ζωοκομείο Λέσβου για την περίθαλψη άγριων ζώων» στην Αγ. Παρασκευή, το     Εκτροφείο Εμπλουτισμού Άγριων Πτηνών στην Καλλονή, το πάρκο διαβίωσης ζώων της Μονής Λειμώνος στην Καλλονή και το Σύλλογο Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Η Κιβωτός» με έδρα τη Μυτιλήνη.

Πιστεύουμε ότι η υλοποίηση αυτού του προγράμματος θα συμβάλλει στη διαμόρφωση συνειδητοποιημένων πολιτών που θα γίνουν ενεργοί στην προστασία του περιβάλλοντος.

 


 

JSN Vintage is designed by JoomlaShine.com